Objednávky přes Zásilkovnu v pracovní dny do 18h expedujeme ještě ten den.

Lokální a sezónní potraviny

Cesta do sta – sezónní potraviny
🥦 Upřednostňujte lokální a sezónní potraviny

Zařaďte do jídelníčku co nejvíce čerstvých, lokálních a sezónních potravin. Získáte tak vyšší obsah živin, lepší chuť a podpoříte své zdraví i životní prostředí.

Proč je to důležité pro zdraví?
Vyšší obsah živin díky čerstvosti

Lokální a sezónní ovoce a zelenina sklizené v době přirozené zralosti mají nejvyšší obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Rychlá spotřeba po sklizni zaručuje, že si uchovají více živin než dlouho skladované a dovážené potraviny.

Lepší chuť a podpora zdravých návyků

Přirozeně dozrávající sezónní plodiny mají intenzivnější chuť a vůni, což podporuje jejich vyšší konzumaci. To vede k většímu příjmu vlákniny a prospěšných fytonutrientů.

Menší expozice pesticidům a konzervantům

Lokálně pěstované potraviny potřebují méně chemických postřiků a konzervantů. Konzumace těchto potravin omezuje přísun škodlivých chemikálií a je šetrnější k vašemu tělu.

Vliv na mikrobiom a imunitu

Konzumace čerstvých a sezónních potravin obohacuje střevní mikrobiom přirozenými prospěšnými mikroby, což podporuje zdravé trávení, imunitní systém a celkovou vitalitu organismu.

Prevence obezity a chronických nemocí

Strava založená na lokálních sezónních potravinách podporuje kvalitnější stravovací návyky a snižuje riziko vzniku obezity, cukrovky, srdečních onemocnění a dalších chronických chorob.

Doporučení odborníků a institucí

Mnoho odborných institucí, včetně WHO, Ministerstva zdravotnictví ČR a Americké asociace pro srdce, doporučuje preferovat čerstvé, minimálně zpracované lokální a sezónní potraviny jako součást zdravého stravování.

Tabulka sezónních potravin v Česku
Měsíc Sezónní zelenina Sezónní ovoce
Leden Růžičková kapusta, kadeřávek, celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, ředkev, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské Jablka, hrušky (ze skladových zásob)
Únor Růžičková kapusta, kadeřávek, celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské Jablka, hrušky (ze skladových zásob)
Březen Růžičková kapusta, kadeřávek, celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, červená řepa, zelí hlávkové Jablka (ze skladových zásob)
Duben Cibule, polníček, ředkvičky, celer, česnek, mrkev, petržel, pórek, červená řepa Jablka (ze skladových zásob)
Květen Cibule, chřest, kedlubna, mangold, polníček, rajčata, ředkvičky, hlávkový salát, špenát Jahody (začátek sezóny)
Červen Brokolice, cibule, cuketa, chřest, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, mangold, mrkev, okurky, polníček, pórek, rajčata, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát Angrešt, jahody, třešně, višně
Červenec Brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, okurky, paprika, patizon, polníček, pórek, rajčata, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové Angrešt, borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně
Srpen Brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, okurky, paprika, patizon, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové Angrešt, borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, meruňky, ostružiny, rybíz, švestky, hrozny, višně
Září Brokolice, celer, cibule, cuketa, dýně, fazolky, kadeřávek, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, paprika, patizon, petržel, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové, zelí čínské Borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, meloun, ostružiny, švestky, hrozny
Říjen Brokolice, celer, dýně, kadeřávek, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, paprika, patizon, petržel, polníček, pórek, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové, zelí čínské Broskve, hrušky, jablka, ostružiny, švestky, hrozny
Listopad Kadeřávek, kapusta, růžičková kapusta, mangold, polníček, pórek, špenát, zelí hlávkové Hrušky, jablka (ze skladových zásob)
Prosinec Polníček, kadeřávek, růžičková kapusta, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, patizon, petržel, pórek, ředkev, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské Hrušky, jablka (ze skladových zásob)

Užitečné zdroje: PDF s přehledem potravin, Přehled české zeleniny a ovoce