Lokální a sezónní potraviny

Zařaďte do jídelníčku co nejvíce čerstvých, lokálních a sezónních potravin. Získáte tak vyšší obsah živin, lepší chuť a podpoříte své zdraví i životní prostředí.
Proč je to důležité pro zdraví?
Lokální a sezónní ovoce a zelenina sklizené v době přirozené zralosti mají nejvyšší obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů. Rychlá spotřeba po sklizni zaručuje, že si uchovají více živin než dlouho skladované a dovážené potraviny.
Přirozeně dozrávající sezónní plodiny mají intenzivnější chuť a vůni, což podporuje jejich vyšší konzumaci. To vede k většímu příjmu vlákniny a prospěšných fytonutrientů.
Lokálně pěstované potraviny potřebují méně chemických postřiků a konzervantů. Konzumace těchto potravin omezuje přísun škodlivých chemikálií a je šetrnější k vašemu tělu.
Konzumace čerstvých a sezónních potravin obohacuje střevní mikrobiom přirozenými prospěšnými mikroby, což podporuje zdravé trávení, imunitní systém a celkovou vitalitu organismu.
Strava založená na lokálních sezónních potravinách podporuje kvalitnější stravovací návyky a snižuje riziko vzniku obezity, cukrovky, srdečních onemocnění a dalších chronických chorob.
Mnoho odborných institucí, včetně WHO, Ministerstva zdravotnictví ČR a Americké asociace pro srdce, doporučuje preferovat čerstvé, minimálně zpracované lokální a sezónní potraviny jako součást zdravého stravování.
Tabulka sezónních potravin v Česku
Měsíc | Sezónní zelenina | Sezónní ovoce |
---|---|---|
Leden | Růžičková kapusta, kadeřávek, celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, ředkev, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské | Jablka, hrušky (ze skladových zásob) |
Únor | Růžičková kapusta, kadeřávek, celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské | Jablka, hrušky (ze skladových zásob) |
Březen | Růžičková kapusta, kadeřávek, celer, cibule, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, petržel, pórek, červená řepa, zelí hlávkové | Jablka (ze skladových zásob) |
Duben | Cibule, polníček, ředkvičky, celer, česnek, mrkev, petržel, pórek, červená řepa | Jablka (ze skladových zásob) |
Květen | Cibule, chřest, kedlubna, mangold, polníček, rajčata, ředkvičky, hlávkový salát, špenát | Jahody (začátek sezóny) |
Červen | Brokolice, cibule, cuketa, chřest, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, mangold, mrkev, okurky, polníček, pórek, rajčata, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát | Angrešt, jahody, třešně, višně |
Červenec | Brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, okurky, paprika, patizon, polníček, pórek, rajčata, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové | Angrešt, borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, meruňky, rybíz, švestky, třešně, višně |
Srpen | Brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazolky, hrách, kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, okurky, paprika, patizon, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové | Angrešt, borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, meruňky, ostružiny, rybíz, švestky, hrozny, višně |
Září | Brokolice, celer, cibule, cuketa, dýně, fazolky, kadeřávek, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, paprika, patizon, petržel, polníček, pórek, rajčata, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové, zelí čínské | Borůvky, broskve, hrušky, jablka, jahody, maliny, meloun, ostružiny, švestky, hrozny |
Říjen | Brokolice, celer, dýně, kadeřávek, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, paprika, patizon, petržel, polníček, pórek, ředkev, ředkvičky, červená řepa, hlávkový salát, špenát, zelí hlávkové, zelí čínské | Broskve, hrušky, jablka, ostružiny, švestky, hrozny |
Listopad | Kadeřávek, kapusta, růžičková kapusta, mangold, polníček, pórek, špenát, zelí hlávkové | Hrušky, jablka (ze skladových zásob) |
Prosinec | Polníček, kadeřávek, růžičková kapusta, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, mrkev, patizon, petržel, pórek, ředkev, červená řepa, zelí hlávkové, zelí čínské | Hrušky, jablka (ze skladových zásob) |
Užitečné zdroje: PDF s přehledem potravin, Přehled české zeleniny a ovoce